Vēsture
Liepkalnu produkcija atšķiras no citām. Tās pamatā ir Mendziņu dzimtas iekoptās maizes cepšanas tradīcijas, kuras aizsākušās pirms vairāk nekā 80 gadiem. Šīs tradīcijas ir pārmantojusi maiznīca „Liepkalni” un veiksmīgi tās turpina pilnveidot un pielietot.
-
1928
Katrā lauku sētā savulaik tika cepta maize, arī Liepkalnu mājās, kur Latvijas laikā Naukšēnu pagastā saimniekoja krietns saimnieks Jānis Mendziņš. Viņam piederēja liela, labi iekopta saimniecība ”Liepkalni”, kura izveidota 1928. gadā. Liepkalnu tīrumos sēja rudzus un miežus, mājai blakus auga kuplas liepas. Rudenī nokultos zeltainos graudus mala dzirnavās: rudzus - rudzu maizei, miežus – karašai . Sestdienās saimniece, apsējusi ap galvu baltu lakatiņu, abrā iejauca maizi, iekūra lielo maizes krāsni un ar koka lizi lika krāsnī lielos, apaļos maizes klaipus. Drīz jau visa sēta kārdinoši smaržoja pēc svaigas maizītes. Saimnieks Jānis pirmo nogriezto riecienu vienmēr nobučoja. Liepkalnu saimniece zināja savus īpašos meistarstiķus, ar gadiem krātas receptes, pēc kurām ceptā maizīte bija īpaši maiga un sātīga. Maizei tika pievienotas arī pašu izaudzētās linsēklas, ķirbju sēklas, ķimenes.
-
1972 -1991
Līdz 20.gs. 70 gadiem Mendziņu saimnieks savu māju unikālo auru glabāja un sargāja. Citi no viņa mācījās, pozitīvi iedvesmojās. Laiks un notikumi nenosargāja ne pašu saimnieku, ne stiprās mājas. “Liepkalni ” kolhozu gados aizgāja nebūtībā, kā daudzas lauku sētas. Divdesmit gadus, no 1972. - 1991. gadam, savu spēku glabāja zeme un lauki, lai atkal atdzīvotos labās rokās.
-
1992
Naukšēnu pagastā pie pašas Igaunijas robežas, atgūstot vectēva zemi - 42 hektārus-, brāļi Dagnis un Didzis Čākuri izveidoja zemnieku saimniecību “Liepkalni” un sāka audzēt graudus.
-
1993
No pašu izaudzētajiem graudiem sāka cept maizīti ne tikai savai ģimenei, bet apkārtējiem pagastiem. Pirmos kukulīšus “Liepkalnu” saimnieks Dagnis mazā krāsniņā lika kopā ar konditori Sandru Rakecku.
-
1994
7. martā “Liepkalnu” maiznīca pārceļas uz bijušo Lauktehnikas telpām Rūjienā, Rīgas ielā 63. Maiznīcā strādāja pieci cilvēki.
-
1999
Pavasarī Kocēnu pagastā “Liepkalni” atvēra ražotni, kurā lielākās jaudas ieguva rudzu maizes cepšana. To iecienīja un pieprasīja Valmieras, Cēsu, Siguldas, Limbažu un vēlāk arī Rīgas pircēji.
-
2003
Pavasarī tika pabeigta moderna, Eiropas Savienības (ES) standartiem atbilstoša maizes ražotne Valmierā, atbilstoša ES prasībām gan kvalitātes, gan sanitārajā un higiēnas ziņā, nodrošinot kvalitatīva produkta ražošanu.
-
2006
Janvārī svinīgi atklāja vēl vienu ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkotu maizes ceptuvi Liepsalās - Daugavas krastā netālu no Pļaviņām Klintaines pagastā. Šo maiznīcu, kas ir zem viena jumta ar veikalu un kafejnīcu, Daugavas šosejas 117. kilometrā iecienījuši daudzi autobraucēji.
-
2011
Martā atver maiznīcu Pērnavā.
-
2013
Sākumā durvis ver maizes smaržas piepildīta ceptuve Valmieras centrā, Mazā Stacijas ielā un vasarā maiznīca pierīgā Ķekavas nov. Ķekavas pag., “Džutas”.
-
2018
Janvārī darbu sāk maiznīca-kafejnīca-veikals pie Pērnavas Reivā.