Mēs informējam, ka mūsu interneta vietne izmanto sīkdatnes, lai palīdzētu uzlabot vietnes lietošanas pieredzi un nodrošinātu tās teicamu darbību. Nospiežot “piekrītu”, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Savu piekrišanu varēsiet a Sīkdatņu politikā.
Atpakaļ uz sarunām

Maiznieks MĀRTIŅŠ

Tas ir mūsu maiznieks Mārtiņš! Smaidīgs un atsaucīgs, dzīvespriecīgs un labsirdīgs. “Kad veidoju kukulīti vienmēr domāju par to, cik labu darbu daru, cik daudz ģimenes maizīti galdā ceļ!” meistarīgi formējot kukulīti, stāsta Mārtiņš.


Klausoties Mārtiņā, saproti – nav stāsts par pāris maiznieka meistarstiķiem, viss maizes tapšanas process ir pilns ar pārdomātu un izjustu darbošanos, kā mākslas darbu radot – no pirmā otas triepiena līdz audekla noņemšanai no molberta.
Izveidot, izraudzēt, izcept un pasniegt tālākai saiņošanai. Katram maizes kukulītim ir sava forma un garums.  Katram savs raudzēšanas ilgums –  te desmit minūtes, te pusstunda. Pat maizes kārtošanas veidam ir nozīme – te pamīšu, te rindā. Arī cepšanas procesam ir savi knifi.
“Maizīti formēju divos dažādus veidos. Viss atkarīgs no mīklas – saldskābmaizes mīkla ir  cimperlīgāka,” atklāj Mārtiņš, “arī maizītes raudzēšanai ar lielu atbildību jāpieiet. Kad apmācu jaunos maizniekus, vienmēr grūti pateikt konkrētu laiku, jo tas ir jājūt, kukulīši ir jāvēro, svarīgi nekur neskriet. Ar laiku iemācas to sajust, jo, piemēram, ieliekot to ātrāk iekšā krāsnī, maizīte saplaisā.”

Mārtiņam vienmēr paticis darboties virtuvē, tomēr pagājis zināms laiks, līdz nonācis pie sava sirdsdarba.  “Daudzi pūš un elš pie galda, kamēr iemācās šo arodu. Arī es pirmās četras stundas mīcīju, mīcīju, kamēr bumbiņu izveidoju. Mīkla līp pie rokām, jāstrādā veikli, lai tā nenotiku. Svarīgs arī komandas darbs,” labsirdīgi stāsta Mārtiņš , “darbam ir jāpatīk un es savu vietu esmu atradis.  Ja ar sirdi strādā, tad var daudz un labi izdarīt!”

Mārtiņam patīk redzēt sava darba augļus un vislielāko gandarījumu sniedz labi aizvadīta maiņa, kur viss izdevies kā plānots. Īpaši  patīk gatavot Latviskās rupjmaizes kukulīšus, savukārt kā punktiņš uz i esot, pareizi apbrūnināta saldskābmaize – īstajā brīdī no krāsns izcelta, skaista un kraukšķīga.