Mēs informējam, ka mūsu interneta vietne izmanto sīkdatnes, lai palīdzētu uzlabot vietnes lietošanas pieredzi un nodrošinātu tās teicamu darbību. Nospiežot “piekrītu”, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Savu piekrišanu varēsiet a Sīkdatņu politikā.
Atpakaļ uz sarunām

Maizes kvasa gatavošanas meistars EDGARS

Iepazīsties! Tas  ir mūsu Maizes kvasa gatavošanas meistars Edgars. Ja esi nobaudījis mūsu kvasu, tad zini – to ar vislielāko atbildību un cieņu pret savu darbu ir radījis Edgars. Kā viņš pats saka: “ No A līdz Z, no izceptas Sevišķās rupjmaizes kukuļa sagriešanas līdz katras etiķetes uzlīmēšanai uz pudeles”. Misu Edgars vāra no maizes grauzdiņiem, kas nav ierasta kvasa gatavošanas tehnoloģija un rada  kvasam īpaši izteiksmīgu un unikālu garšu.

KĀ SĀKAS TAVS CEĻŠ LIEPKALNOS? 

  Liepkalnos esmu kvasa meistars jau 11 gadus. No jaunības gadiem vēlējos šeit strādāt. Kad piedāvāja darboties kvasnīcā un teica, lai apdomāju pāris dienas, es uzreiz biju par un nenožēloju ne mirkli, ka esmu tieši šeit. Mans darbs nav vairs darbs, bet hobijs. Es šeit braucu kā uz otrajām mājām! 

KĀ TOP KVASS? 

Viss sākas ar Sevišķo rupjmaizi, kas tiek speciāli izcepta kvasa radīšanai. Es to sagriežu, izkaltēju, apgrauzdēju. Pēc tam vāru misu no maizes, pievienojot dažādas izejvielas. Pēc tās pārvietošanas uz raudzēšanas tvertnēm un atdzesēšanas, pievienoju jau iepriekš sagatavotu ieraugu. Tad sākas dzīvā rauga pieskatīšanas un nogatavināšanas process. Kopā ar dabisko  raudzēšanu, viss process aizņem ap nedēļu. Pēc tam sākas sapildīšanas darbi.

KO IETEIKTU KOPĀ AR KVASU UN KAS TEV PAŠAM NO LIEPKALNIEM GARŠO VISLABĀK? 

Maizes kvass ļoti labi sader ar Gaišajiem ķiploku grauzdiņiem. Ja kafejnīcā ņemat šašliku, noteikti iesaku arī paņemt klāt kvasu.  No Liepsalu kafejnīcas ēdienkartes man pašam personīgi garšo tomātu zupa, no veikala – tunča pica. Bērniem šad tad paņemu Kliju radziņu ar rozīnēm. Tas ģimenē mums iecienīts.

KĀDI IR TAVI VAĻASPRIEKI?

Pēc darba laika šad tad aizeju pazvejot tepat Daugavā. Kolēģi jau dažkārt smējās: “ Tev gan labi!  Te paēdis, te pazvejojis!” Patīk vasarā kopā ar ģimeni teltīs palikt pie ūdens un pamakšķerēt. Dēliem zvejošanas prasmes iemācītas. Un, kā jau iepriekš minēju, arī kvasa ražošana ir kā tāds hobijs, man patiesi patīk!